{ "title": "Peygamber Efendimizin Dilek Duası", "image": "https://www.dilekduasi.gen.tr/images/Peygamber-Efendimizin-Dilek-Duasi-19.jpg", "date": "19.01.2024 17:31:40", "author": "Gül KASAR", "article": [ { "article": "Peygamber Efendimizin (S. A. V.) dilek duası; Kişi herhangi bir dileği, bir haceti olduğu zaman elinden gelen her şeyi yapmakla mükelleftir. Allahu Teâlâ kişiye irade ve düşünme kabiliyeti vermiştir ve kişi bunları gücünün yettiği son noktaya kadar kullanmak zorundadır. Lakin bunları yaparken Allahu Teâlâ'nın izni olmadan hiçbir şeyin olmayacağını bilerek duayı da elden bırakmamalıdır. Sadece çalışarak çabalayarak dileğinin olmasını beklemek, ruhu olmayan cesedi yürütmek için çaba göstermek gibidir. Sadece dua etmek ise cesedi olmayan ruhu yürütmek için çabalamaya benzer. Kişi elinden geleni yaparken duaya da sarılmalıdır ki, ruh ve cesed bir araya gelsin, maddi ve manevi canlılık ortaya çıksın. Nasıl ki denge için iki ayak gerekli ise duaların kabulü için de hem dil ile yapılan kavli dua hem de kişinin hareketleri ile ortaya koyduğu fiili duanın bir arada olması gereklidir.

Dileği ve haceti olan kişi öncelikle ayet-i kerimelerde geçen peygamber duaları ile Allahu Teâlâ'ya dua ve niyazda bulunmalıdır. Allahu Teâlâ'nın kuluna olan sonsuz merhametinden dolayıdır ki, kuluna nasıl dua etmesi gerektiğini dahi ayet-i kerimelerle öğretmektedir. Ayet-i kerimelerdeki dua ayetlerini incelersek, duaların tam kelimelerle kapsamlı şeklide edildiğini görürüz. Eksiksiz tam kelimelerle dua etmek isteyen kimse ayet-i kerimelerde bizlere müjdelenen peygamber dualarını ehemmiyet vermeli, dileğini ve hacetini bu dualarla Allahu Teâlâ'dan istemelidir.

Kişi dileği ve haceti için Allah Rasulunun bizzat etmiş olduğu ve sahabelerine, ümmetine tavsiye buyurduğu dualarla da Allahu Teâlâ'ya iltica etmelidir. Unutulmamalıdır ki ayet-i kerimede \" o peygamber ki kendi hevasından konuşmaz. \" buyurularak Allah Rasulunun (S. A. V.) her sözünün hikmet dolu olduğuna işaret edilmiştir. Kulun Allahu Teâlâ'dan dileğini nasıl istemesi gerektiği, herhangi bir korku esnasında Allahu Teâlâ'ya hangi sözler ile sığınılması gerektiği, kısaca duanın edepleri ve nasıl edileceği bizzat Allah Rasulu (S. A. V.) aracılığı ile öğretilmiştir.

Dileği ve haceti olan kişi hacet namazı kılıp ardından hacet duaları ederek Allahu Teâlâ'ya dua ve niyazda bulunmalıdır. Zira ayet-i kerimede \" namaz ve sabır ile yardım isteyiniz. \" buyurulmuştur. Bu ayetten anlaşılacağı üzere kişi dileği ve haceti olduğu zaman namazı ve duayı ihmal etmemelidir.

Peygamber Efendimizin (S. A. V.) dilek duası

\"Allahumme eslıh zate beynina ve ellif beyne gulubina vehdina subule's-selami ve neccina mine'z-zulumati ile'n-nuri ve cennibe'l -fevahişe ve zahera minha ve ma betan. Allahumme barik lena fi esmaina ve ebsarina ve gulubina ve ezvacina ve zürriyatina ve tub aleyna inneke ente't-tevvabu'r-rahim. Ve'c-alna şakirine li ni'ğmetike musnine biha gabiline leha ve etemmeha aleyna. \" - Taberani, Hakim-

\"Allah'ım, aramızı ıslah et, kalplerimizi birleştir ve bizi esenlik yollarına ilet, bizi zulmetten kurtar, nura kavuştur, bizi açık, gizli bütün kötülükeleden, fenalıklardan uzaklaştır. Allah'ım kulaklarımız, gözlerimiz, kalplerimiz, eşlerimiz, çoluk çocuğumuz ve neslimiz hususunda bize feyz-u bereket ver. Tevbelerimizi kabul eyle, şüphe yok ki Sen tevbeleri kabul eden büyük rahmet sahibisin. Bizleri sayısız nimetine sena ederek Sana şükredenlerden eyle ve nimetini üzerimize tamamla.
" } ] }